Ekološko udruženje "Ocrkavlje"
Vijesti

DRUGO OBRAĆANJE NAČELNIKU OPŠTINE KONJIC SA MOLBOM ZA POMOĆ

06.01.2011

Poštovani gospodine Načelniče,

Kao što smo Vas već obavijestili, mi, građani Ocrkavlja, Bjelimića, Konjica, Sarajeva, odnosno HNK i Sarajevskog kantona, a sa dozvolom da pozitivno djelujemo na teritoriji cijele Federacije BiH smo se polovinom 2010. godine udružili u
„Ekološko Udruženje Zeleno Ocrkavlje“, u daljnjem tekstu Udruženje.

Ovo naše udruživanje smo preduzeli kao priliku da kao pravno lice kontaktiramo i uspješno sarađujemo sa svim pravnim i drugim dobronamjernim subjektima, a za dostizanje zacrtanih nam ciljeva održivog povratka i života na teritoriji tzv gornjeg sliva rijeke Neretve.
Od mnogih postojećih, kao i potencijalnih zajedničkih projekata Općine Konjic i našeg Udruženja još nedovoljno definisan je:
a) održavanje postojećega puta selo.Sopot –selo Ocrkavlje.

Da Vas podsjetim da su prije 7 godina tri investitora jednako (po 1/3 ) podijelila troškove u izradi nove trase ovoga puta :
1. Općina Konjic;
2. Preduzeće Šumarstvo Prenj Konjic; i
3. grupa građana sela Ocrkavlje.

U proteklom periodu su odgovorni, savjesni i pošteni građani sela Ocrkavlje u 2 navrata u kooperaciji sa Općinom Konjic sufinansirali polaganje nasipa na pojedinim dionicama ovog puta,a više puta i sami učestvovali u rasčišćavanju trase od kamenja i kopanju tzv jažva preko puta.
Sad Vas molimo da tu saradnju potvrdimo i pojačamo,te konkretizujemo eventuelno ugovorom o Vašim i našim obavezama i pravima do pomenutog puta., u čijoj smo izgradnji učestvovali .
Pri osnivnaju Udruženja smo se obavezali da s obzirom na unikatnost prirode gonrjega toka Neretve, mnoge istorijske vrijednosti iz proteklih nam vremena (nekropole stećaka, Grad Veletin, Tamnica) pomognemo održiv povratak u sela gornjega toka Neretve sa boljom putnom infrastrukturom, koja uključuje ne samo adaptirane šumske puteve nego I asfaltne kominukacije,pa neka prva bude od Vojla do sela Ocrkavlja, druga do Ljubuče, treća do Gapića i tako dalje. To bi bio i najbolji način da se stane u kraj iseljavanju ljudi sa ovih područja zadnjih 70 godina.
Kao znak dobre volje mogli bi se dogovoriti da nam konkretno pomognete u otklanjanju dijela šteta nastalih tokom vremeneskih nepogoda prošle godine (obraćali smo se Kriznom Štabu civilne zaštite općine Konjic ali do danas nismo vidjeli na terenu praktičnog pozitivnog pomaka) .
Sa velikim oduševljenjem smo mi građani sela Ocrkavlje, kao i sela Veluše prihvatili izmjenu dionice puta sa asfaltnog puta na Vojlu pa kroz i pored sela Veluše do Papratina a od strane Preduzeća Šumastvo Prenj Konjic.  
Iskreno se radujemo da je selo Veluše dobilo bolju putnu komunikaciju a ovim zahvatom je put do naših kuća i imanja kao i do Neretve skraćen za nemali cca 1 km što je jako važno.

Ovom izmjenom puta su se povećale naše realne ambicije da dovedemo blizu rijeke Neretve asfaltni put koji bi omogućio lakši pristup mnogim posjetiocima iz HNK, odnosno Sarajevskog Kantona, te ostalih građana cijele BiH kao i turista.
Tako bi se omasovio pokret koji ne bi dao da se gornji sliv rijeke Neretve potopi, devastira.
Molim Vas da nam zakažete sastanak na kojem bi se dogovorili o ovim i drugim našim zajedničkim obavezama i zapravo nastavili uspješnu i obostrano korisnu saradnju.
Sarajevo, 06.01.2011.god.

Predsjednik udruženja
Alija Gežo